Celem konkursu jest unowocześnienie lub dywersyfikacja działalności prowadzonej przez mikroprzedsiębiorstwa, małe i średnie przedsiębiorstwa w sektorach hotelarstwo, gastronomia (HoReCa), turystyka lub kultura. Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia wyniesie 600 tys. zł, maksymalna dotacja to 540 tys. zł. Dofinansowanie wynosi 90%! Dotacja w oparciu o pomoc de minimis. Warunkiem udziału w konkursie jest odnotowany spadek przychodów na poziomie co najmniej 30%, liczony rok do roku (2020/2019 lub 2021/2020). Okres realizacji przedsięwzięcia to maksymalnie do 12 miesięcy - nie później niż do 31.01.2026 r. Dofinansowanie może być przeznaczone na następujące kategorie wydatków: roboty budowalne, budowę nowych linii produkcyjnych, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych czy podnoszenie kwalifikacji. Dofinansowanie skierowane jest do firm mikro, małych i średnich, które prowadzą działalność pod jednym z wymienionych kodów PKD: - Dział 55 – ZAKWATEROWANIE (55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania, 55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania, 30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe; - Dział 56 – DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM (56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 56.10.B Ruchome placówki gastronom